20 rozgrzewających przepisów na jesienne wieczory

20 rozgrzewających przepisów na jesienne wieczory

Jesienią apetyt na jedzenie jest większy. Wynika to z tego, że posiłki muszą dostarczyć energii niezbędnej do ogrzania organizmu. To właśnie wtedy mamy szczególną ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i inne dania na ciepło. Odpowiednie jedzenie jest także w stanie pomóc we wzmacnianiu odporności i przezwyciężeniu depresyjnego nastroju, który często dopada nas o tej porze roku. Nie wiesz, co ugotować? Zainspiruj się zdrową i pyszną kuchnią Kohersen. Przedstawiamy nasze najciekawsze przepisy na jesienne potrawy!

Jesienne przepisy na rozgrzewające zupy

Przepis na barszcz Ukraiński

Jesienne jedzenie powinno pomagać nam w walce z chłodem, a nic nie rozgrzewa lepiej niż gorąca, aromatyczna zupa! Pomysłów jest wiele, ale w pierwszej kolejności warto sięgnąć po składniki, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Mowa przede wszystkim o grzybach, które obficie rosną wtedy w lasach, ale trudno też o lepszy moment na zrobienie zupy dyniowej. Jesienne obiady powinny również wspierać naszą odporność, a nic nie będzie w tym skuteczniejsze od potraw na bazie cebuli i czosnku, takich jak zupa cebulowa. Oto nasze przepisy na jesienne zupy:

Nieodłącznym elementem zup są warzywa. Jeśli chcesz je wygodnie i szybko obrać i pokroić, warto zaopatrzyć się w specjalny nóż do warzyw.

Jesienny obiad – pomysły

Przepis na risotto grzybowe

Jak wspomnieliśmy wcześniej, smaki jesieni to przede wszystkim grzyby. Mogą być podawane w różnych konfiguracjach – z ryżem, makaronem czy mięsem. Jedno jest jednak pewne – aromatyczny zapach i niesamowity smak świeżych borowików czy podgrzybków warto wykorzystać, przygotowując pyszny i sycący obiad jesienny. Sprawdź nasze przepisy:

Wiele jesiennych przepisów uwzględnia wykorzystanie warzyw. Jeżeli zależy nam na tym, by pozostało w nich jak najwięcej witamin i innych cennych składników, warto przekonać się do gotowania na parze. W ofercie Kohersen znajdziesz idealny garnek do gotowania na parze.

Menu jesienne – podwieczorek

Przepis na dyniową owsiankę

Podwieczorek na ciepło? Zdecydowanie tak, zwłaszcza w okresie jesiennym. Warto, by znalazły się w nim dodatki ziół, takich jak bazylia czy szczypiorek, aby chronić nasz organizm od przeziębień czy grypy. Ciekawą propozycją mogą być więc gofry z ziołami. Dobre będą także podwieczorki na słodko, zwłaszcza że w okresie jesienno-zimowym rośnie zapotrzebowanie energetyczne. Sprawdź nasze hity wśród podwieczorkowych przepisów na jesień:

Zamiast gofrów możemy pokusić się też o tosty w wersji słodkiej. Do ich zrobienia potrzebujemy jednak sprzętu, jakim jest toster podwójny. W Kohersen znajdziesz toster z precyzyjną, bo aż 7-stopniową regulacją stopnia zarumienienia. Do słodkiego podwieczorku przyda się też kubek gorącej herbaty lub kawy. Zrobisz ją wygodnie, wykorzystując do tego nasz czajnik elektryczny.

Dania jesienne na kolację

Przepis na Fritte

Posiłek zjadany przed snem nie powinien zanadto obciążać układu trawiennego. Z tego względu przepisy jesienne na kolację często są lżejszymi wersjami tradycyjnych posiłków i uwzględniają np. makaron ryżowy zamiast zwykłego czy naleśniki bez cukru zamiast standardowych słodkich. Oto nasze propozycje pysznych dań na jesienne wieczory:

Do przygotowania pierwszej propozycji przydatny będzie robot kuchenny dostępny w Kohersen. Z kolei placki bananowe z łatwością przygotujemy, wykorzystując blender kielichowy. Warto też mieć na wyposażeniu swojej kuchni patelnię do naleśników od Kohersen, która zapobiega przywieraniu i przyspiesza proces smażenia.

Zainspirowały Cię nasze przepisy na jesień? Pamiętaj, że w Kohersen czeka na Ciebie o wiele więcej przydatnych urządzeń kuchennych, garnków, patelni i drobnych akcesoriów przydatnych w kuchni.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®