Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Nóż do warzyw PARING KOHERSEN Elegance EBONY WOOD 8,9 cm
Kolekcja Elegance EBONY WOOD
Poznaj kolekcję noży, które dodadzą blasku każdej kuchni i sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone, wykonane ze stali nierdzewnej o wysokiej twardości, z pięknym wzorem damasceńskim i rękojeścią z afrykańskiego drewna hebanowego. Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD docenią zarówno profesjonalni kucharze, jak i każdy, kto wie, jak ważny dla komfortu jest wybór właściwego narzędzia.
Nóż do warzyw (paring knife)
Przeznaczenie: do obierania, krojenia i do wykonywania elementów ozdobnych z warzyw, owoców i korzeni
- Długość: 203 mm
- Waga: 105 g
Ostrze
- Materiał: stal damasceńska 10Cr15CoMoV
- Ilość warstw: 67
- Twardość: 60 (+/-1) HRC
- Wzór na ostrzu: Raindrop
- Krawędź tnąca 90 mm
- Szerokość: 25 mm
- Grubość: 1,8 mm
- Typ ostrzenia: szlif dwustronny, symetryczny
Rękojeść
- Materiał: afrykańskie drewno hebanowe
- Długość: 110 mm
Ostrze, które sprosta Twoim oczekiwaniom
Najwyższej jakości nierdzewna stal damasceńska została dopracowana w każdym calu, a dzięki ręcznej obróbce masz pewność, że każde ostrze spełnia wysokie standardy precyzji. Ręczne polerowanie pozwala wydobyć piękny wzór damastu, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość.
Rękojeść, która staje się przedłużeniem dłoni
Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z afrykańskiego drewna hebanowego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku. Rdzeń rękojeści stanowi jeden element z ostrzem (typ rękojeści: full tang), a dodatkowo drewniana konstrukcja została wzmocniona nitami, by zapewnić jeszcze większą trwałość i stabilność.
Elegancja w każdym szczególe
Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD to wyjątkowe instrumenty, które zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego każdy z nich został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem.
Stal damasceńska i jej właściwości
Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną. Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu zalicza się do stali nierdzewnych i nie ulega korozji.
Noże Kohersen z kolekcji Elegance EBONY WOOD powstają z 67-warstwowej, wysokowęglowej stali damasceńskiej (10Cr15CoMoV) o twardości 60 (+/-1) HRC (w skali Rockwella). Jest to jedna z najlepszych stali nierdzewnych używanych do produkcji noży do użytku profesjonalnego i domowego. Jej skład chemiczny zapewnia wyjątkowe właściwości ostrza, które docenisz w codziennym użytkowaniu.
Szef kuchni Dariusz Baryga poleca
"W moim przypadku noże kuchenne marki KOHERSEN to była miłość od pierwszego cięcia. Pracowałem na ostrzach wielu różnych marek, jednak tylko KOHERSEN w 100% spełnił moje oczekiwania. Zarówno wygląd, jak i funkcjonalność tych noży to prawdziwy majstersztyk. Drewniana rękojeść pewnie leży w dłoni, a nóż nie ślizga się, co zapewnia pewne i precyzyjne cięcia. Po wielu miesiącach intensywnego użytkowania stwierdzam, że mój nóż szefa kuchni jest nadal wybitnie ostry."
Skład stali
- Wysoka zawartość węgla daje wyjątkową twardość, a co za tym idzie trwałość.
- Mangan zwiększa odporność na uszkodzenia.
- Zwiększona ilość chromu i molibden zapobiegają utlenianiu się i rdzewieniu.
- Wanad sprawia, że krawędź klingi pozostaje ostra znacznie dłużej niż w przypadku noży z innej stali nierdzewnej. Poprawia sprężystość stali, dzięki czemu klinga nie pęknie w przypadku jej wygięcia.
zobacz więcej »
- Zachowaj ostrożność – nóż jest ekstremalnie ostry!
- Używaj wyłącznie na deskach drewnianych lub z tworzywa sztucznego.
- Nóż myj wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce.
- Nie używaj do krojenia bardzo twardych elementów (mrożonek, kości, itp.).
- Ostrz regularnie, by zachować najwyższą funkcjonalność.
- Przechowuj w suchym miejscu.
Specyfikacja
-
Długość203 mm
-
Długość rękojeści110 mm
-
Waga105 g
-
Materiał (ostrze)stal damasceńska 10Cr15CoMoV
-
Materiał (rękojeść)afrykańskie drewno hebanowe
-
Ilość warstw67
-
Twardość60 (+/-1) HRC
-
Wzór na ostrzuRaindrop
-
Krawędź tnąca90 mm
-
Szerokość ostrza25 mm
-
Grubość ostrza1,8 mm
-
Typ ostrzeniaszlif dwustronny, symetryczny
-
Przeznaczeniedo obierania, krojenia i do wykonywania elementów ozdobnych z warzyw, owoców i korzeni