Tort waniliowy


6+ porcje 12 min 30 sek.

Tym przepisem sprawisz radość każdego solenizantowi.

Pobierz przepis

Składniki

  • 6 jajek
  • 230 g cukru
  • 230 g mąki
  • 1 ł proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • aromat waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ł cukru

Przygotowanie

  1. Biszkopt. Do naczynia głównego wbić białka, założyć motylek, ubijać.
  2. ikona_czas

    3-6 min

    ikona_obroty

    4

  3. Dodać cukier i nadal ubijać.
  4. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    3

  5. Dodać żółtka i mieszać.
  6. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    3

  7. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy miksując.
  8. ikona_czas

    10 sek.

    ikona_obroty

    2

  9. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez 30 min, w temperaturze 180ºC.
  10. Krem. Cukier z cukrem waniliowym zmielić na puder.
  11. ikona_czas

    20 sek.

    ikona_obroty

    9

  12. Dodać żółtka, założyć motylek i ubijać na gorąco.
  13. ikona_czas

    2 min

    ikona_temperatura

    60°C

    ikona_obroty

    4

  14. Przełożyć do miseczki i ostudzić.
  15. Po ostygnięciu ucierać z masłem i margaryną.
  16. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    5

  17. Założyć motylek i ubijać.
  18. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    5

  19. Gdy biszkopt ostygnie, przekroić go na 2 lub 3 części, każdą część zwilżyć ponczem (wymieszać szklankę przegotowanej wody, sok z połowy cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego i 1 łyżeczkę cukru). Przekładać warstwy biszkoptu kremem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®