Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Tort waniliowy
6+ porcje 12 min 30 sek.
Tym przepisem sprawisz radość każdego solenizantowi.
Pobierz przepis
Składniki
- 6 jajek
- 230 g cukru
- 230 g mąki
- 1 ł proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 150 g masła
- 150 g margaryny
- 1 szklanka przegotowanej wody
- aromat waniliowy
- sok z połowy cytryny
- 1 ł cukru
Przygotowanie
- Biszkopt. Do naczynia głównego wbić białka, założyć motylek, ubijać.
- Dodać cukier i nadal ubijać.
- Dodać żółtka i mieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy miksując.
- Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez 30 min, w temperaturze 180ºC.
- Krem. Cukier z cukrem waniliowym zmielić na puder.
- Dodać żółtka, założyć motylek i ubijać na gorąco.
- Przełożyć do miseczki i ostudzić.
- Po ostygnięciu ucierać z masłem i margaryną.
- Założyć motylek i ubijać.
- Gdy biszkopt ostygnie, przekroić go na 2 lub 3 części, każdą część zwilżyć ponczem (wymieszać szklankę przegotowanej wody, sok z połowy cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego i 1 łyżeczkę cukru). Przekładać warstwy biszkoptu kremem.