Babka cytrynowa


6+ porcje 6 min 30 sek.

Klasyczna babka cytrynowa, będzie puszysta i smaczna.

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 0,5 MK mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pokrojona skórka z dwóch cytryn
  • olejek cytrynowy
  • 60 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego wsypać cukier, cukier waniliowy, skórki z cytryny.
  2. ikona_czas

    30 s

    ikona_obroty

    8

  3. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Założyć motylek, w suchym naczyniu głównym ubić pianę z białek.
  5. ikona_czas

    4 min

    ikona_obroty

    5

  6. Wyjąć motylek, dodać zmielony cukier, masło, żółtka.
  7. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    7

  8. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rodzynki, wymieszać pomagając łopatką.
  9. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    6

  10. Piec przez 45 min, w temp. 180ºC w formie na babkę z kominkiem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®