Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Żurek Wielkanocny
4 porcje 40 minut
Połączenie zakwasu, białej kiełbasy, boczku i przypraw sprawia, że żurek jest pełen charakteru i doskonale rozgrzewa. Spróbuj i poczuj smak domowej kuchni w nowoczesnym wydaniu!
Pobierz przepis
Składniki
- 500 ml zakwasu na żurek
- 1 l wody lub bulionu
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
- Podsmażanie – w garnku Kohersen ustaw funkcję smażenia, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż go przez kilka minut. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Wlej wodę lub bulion, dodaj białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotuj przez 20 min
- Po zakończeniu gotowania wyjmij kiełbasę, wlej zakwas i dodaj majeranek. Gotuj na mniejszym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Zahartuj śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlej ją do garnka, mieszając.
- Pokrój kiełbasę na plasterki, dodaj do zupy. Żurek podawaj z jajkiem na twardo.