Żurek Wielkanocny


4 porcje 40 minut

Połączenie zakwasu, białej kiełbasy, boczku i przypraw sprawia, że żurek jest pełen charakteru i doskonale rozgrzewa. Spróbuj i poczuj smak domowej kuchni w nowoczesnym wydaniu!

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 l wody lub bulionu
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Podsmażanie – w garnku Kohersen ustaw funkcję smażenia, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż go przez kilka minut. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Wlej wodę lub bulion, dodaj białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Gotuj przez 20 min
  4. ikona_czas

    20

  5. Po zakończeniu gotowania wyjmij kiełbasę, wlej zakwas i dodaj majeranek. Gotuj na mniejszym ogniu przez kolejne 5 minut.
  6. Zahartuj śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlej ją do garnka, mieszając.
  7. Pokrój kiełbasę na plasterki, dodaj do zupy. Żurek podawaj z jajkiem na twardo.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®