Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów


3 porcje 40 minut

Aromatyczna i lekko słodka zupa o intensywnym smaku pieczonych warzyw. Idealna na chłodniejsze dni, podawana z chrupiącymi grzankami lub pestkami dyni.

Pobierz przepis

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól, pieprz do smaku
  • 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
  • Grzanki lub pestki dyni do podania

Przygotowanie

  1. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i ułóż na blasze skórką do góry. Piecz w 200°C przez 20 minut, aż skórka się przypiecze.
  2. Przełóż upieczoną paprykę do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut, a potem zdejmij skórkę.
  3. W garnku Kohersen podgrzej oliwę, zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.
  4. Dodaj obrane i pokrojone pomidory oraz pieczoną paprykę. Duś przez 10 minut.
  5. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu 15 minut.
  6. Zblenduj na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  7. Podawaj ze śmietanką i grzankami.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®