Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Zupa krem z pieczonej papryki
3 porcje 1 godz 30 min
Aromatyczna i pyszna zupa krem która doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Podawać ją można z kleksem śmietany, serka mascarpone czy ricotty. A do tego idealnie pasuje groszek ptysiowy, grzanki czy grillowany,, chrupiący bekon.
Pobierz przepis
Składniki
- 2 czerwone papryki
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- kawałek jasnej części pora
- 1 ziemniak
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta mielonego chili
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- sól do smaku
Przygotowanie
- Papryki w całości włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 45 minut, co jakiś czas obracając warzywa na druga stronę. Po upieczeniu delikatnie paprykę ostudzić, następnie usunąć pestki i skórkę. Paprykę przełożyć do kielicha blendera.
- Na patelni rozpuścić masło. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć ją razem z ząbkiem czosnku.
- Zawartość patelni przełożyć do papryki, dodać wszystkie pozostałe składniki (ziemniak obrany i pokrojony w kostkę). Założyć pokrywę. Ustawić opcję Heating- czas 30 minut, temperatura na 3 poziomie.
- Następnie, po ugotowaniu ustawić manualnie prędkość 4, czas: 1 minuta.