Zupa Grochowa


6+ porcje 60 minut

Gęsta i pożywna zupa grochowa, która idealnie sprawdzi się jako główne danie w chłodne dni. Zupa grochowa to polski klasyk, który nasyci i rozgrzeje.

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku

Przygotowanie

  1. Groch przepłucz i namocz na kilka godzin lub przez noc.
  2. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i ewentualnie boczek. Smaż do zarumienienia.
  3. Dodaj namoczony groch, pokrojone marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu przez 45-50 minut, aż groch będzie miękki.
  4. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Podawaj gorącą.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®