Zupa Cebulowa


6+ porcje 50 minut

Aromatyczna i delikatnie słodka zupa cebulowa, która zyskuje wyjątkowy smak dzięki karmelizowanej cebuli. Idealna z dodatkiem grzanki z serem.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, tymianek do smaku
  • Grzanki i ser gruyère do podania

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż cebula się skarmelizuje (około 20 minut).
  2. Wlej wino (jeśli używasz) i gotuj przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  3. Dodaj bulion warzywny, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Podawaj zupę z grzankami i roztopionym serem gruyère.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®