Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Zimowe śledzie w marynacie z suszonych pomidorów
6+ porcje 5 min
Śledzie zazwyczaj przygotowujemy zimą i w czasie karnawału. To idealna zakąska przy stole. Sekretem dobrze przyrządzonych śledzi jest ich odpowiednie, wcześniejsze wymoczenie, aby były delikatne i bez nadmiaru soli. Odpowiednia marynata i składniki to sukces w przyrządzaniu marynowanych śledzi.
Pobierz przepis
Składniki
- 6-7 sztuk filetów śledziowych a’la matias
- 1 duża czerwona cebula (obrana i grubo pokrojona)
- 50g rozdrobnionych orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 10 sztuk posiekanych suszonych pomidorów
- 2 całe ząbki czosnku
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
- pieprz w ziarnach
- kilka ziaren ziela angielskiego
- olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno
Przygotowanie
- Pozostawić śledzie na noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia umyć je pod zimną wodą i moczyć w mleku około 1-2h. Ponownie przemyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przygotować słoik.
- W naczyniu głównym rozdrobić cebulę.
- W słoiku ściśle ułożyć pokrojone filety śledziowe, dodać do nich rozdrobnioną cebulę, rozdrobione orzechy oraz pozostałe składniki.
- Słoik zalać olejem tak, aby idealnie przykrył całość (należy potrząsać słoikiem, aby olej dotarł we wszystkie wolne miejsca).
- Marynować śledzie przez noc lub najlepiej przez całą dobę, aby nabrały smaku i aromatu.