Zdrowy bowl z kurczakiem


3 porcje 45 minut

Bowl z brązowym ryżem, kurczakiem i pikantnym sosem pomidorowym

Pobierz przepis

Składniki

  • 250 g brązowego ryżu
  • ciepła woda, do namaczania
  • 900 ml wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 piersi z kurczaka (ok. 120 - 150 g każda)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1/4 łyżeczki liści bazylii
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 300 g fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
  • oliwa z oliwek, do skropienia
  • posiekane liście bazylii, do dekoracji

Przygotowanie

  1. W misce umieść 250 g brązowego ryżu oraz ciepłą wodę, tak, aby przykryła ryż. Pozostaw do namoczenia na 30 minut.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  3. Umieść 700 ml wody, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 1/2 łyżeczki soli. W koszyczku do gotowania umieść ryż, a następnie całość umieść w kielichu. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. W naczyniu do gotowania na parze umieść piersi z kurczaka i umieść całość na kielichu.
  5. Gotuj na parze.
  6. Ryż przełóż do miski. Nie wyjmuj kurczaka.
  7. Wyczyść kielich do gotowania.
  8. Umieść 1 ząbek czosnku, 100 g cebuli, 1/4 łyżeczki liści bazylii oraz 400 g pomidorów w puszce.
  9. Posiekaj.
  10. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 200 ml wody, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 - 1 łyżeczkę ostrej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. W naczyniu do gotowania na parze umieść 300 g fasolki i całość umieść na kielichu.
  11. Gotuj na parze.
  12. Do miski z ryżem dodaj kurczaka i fasolkę, a całość polej sosem pomidorowym. Skrop wszystko oliwą z oliwek oraz posyp posiekaną bazylią. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®