Wywar mięsny lub rybny


6+ porcje 1 godzina 50 minut

Wolno gotowany wywar do wykorzystania do innych potraw

Pobierz przepis

Składniki

  • 200-300 g skrzydełek i kości z kurczaka, grubo pokrojonych (można również użyć mięsnych kości wołowych do sporządzenia wywaru wołowego lub głów ryb do sporządzenia wywaru rybnego)
  • 2 marchewki, wstępnie pokrojone
  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • 1 cebula, obrana, pokrojona na ćwiartki
  • 2 małe łodygi selera naciowego
  • Kilka listków rozmarynu, tymianku i pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1200 ml wody

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Włóż do kielicha do gotowania 1 cebulę, 2 marchewki, 1/2 słodkiego ziemniaka, 2 małe łodygi selera.
  3. Posiekaj.
  4. Dodaj pozostałe składniki (wodę na końcu).
  5. Ugotuj.
  6. Duś.
  7. Przelej wywar z kielicha do gotowania przez sitko do innego naczynia. Wyrzuć warzywa i kości. Schłodź do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj w lodówce.
  8. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®