Tarta cytrynowa


2 porcje 2 godziny 15 minut

Trwa pobieranie danych. Zaczekaj kilka sekund i spróbuj ponownie wyciąć lub skopiować obiekt.

Pobierz przepis

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Krem:
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 90 g cukru pudru
  • 60 ml soku z cytryny
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  2. Przesiej 200 g mąki, dodaj 50 g cukru, 1 jajko, 120 g masła oraz 1/2 łyżeczki soli. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Zagniataj.
  4. Wyjmij ciasto. Uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj ciasto, a następnie rozłóż je na blaszce do tarty, wcześniej wysmarowanej masłem. Ponakłuwaj widelcem ciasto.
  6. Rozgrzej piekarnik do 175℃. Piecz przez około 15 minut.
  7. Wyczyść kielich do gotowania. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  8. Umieść 2 jajka, 90 g cukru pudru, 60 ml soku z cytryny, 120 g masła oraz 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Duś.
  10. Wylej krem na upieczony spód, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  11. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®