Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Tarta cytrynowa
2 porcje 2 godziny 15 minut
Trwa pobieranie danych. Zaczekaj kilka sekund i spróbuj ponownie wyciąć lub skopiować obiekt.
Pobierz przepis
Składniki
- Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- Krem:
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 90 g cukru pudru
- 60 ml soku z cytryny
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Przygotowanie
- Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
- Przesiej 200 g mąki, dodaj 50 g cukru, 1 jajko, 120 g masła oraz 1/2 łyżeczki soli. Zamknij pokrywę kielicha.
- Zagniataj.
- Wyjmij ciasto. Uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj ciasto, a następnie rozłóż je na blaszce do tarty, wcześniej wysmarowanej masłem. Ponakłuwaj widelcem ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 175℃. Piecz przez około 15 minut.
- Wyczyść kielich do gotowania. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Umieść 2 jajka, 90 g cukru pudru, 60 ml soku z cytryny, 120 g masła oraz 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Zamknij pokrywę kielicha.
- Duś.
- Wylej krem na upieczony spód, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Gotowe do podania! Smacznego!