Tajska zupa z wołowiną


2 porcje 60 minut

Mięsna zupa w wydaniu kuchni południowoazjatyckiej

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 szalotki
  • 1 marchew, pokrojona na kawałki (3 cm)
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany
  • 1 świeże chili, oczyszczone
  • 200 g świeżych grzybów shiitake (lub podgrzybków), pokrojonych w plasterki
  • 400 g gęstego mleczka lub śmietanki kokosowej
  • 10 g cukru palmowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka pasty z bulionu warzywnego
  • 300 g steku wołowego (antrykot), oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plastry (5 mm)
  • 1 limonka, pozbawiona skórki i wyciśnięta z sokiem
  • świeże kiełki fasoli, do podania
  • 2 gałązki świeżej kolendry, same liście, do podania
  • smażone szalotki, do podania

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść w kielichu do gotowania 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 szalotki, 1 marchewkę, przygotowany imbir i chili.
  3. Posiekaj.
  4. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  5. Dodaj 200 g grzybów.
  6. Smaż (sauté).
  7. Dodaj 400 g gęstego mleczka lub śmietanki kokosowej, 10 g cukru palmowego, 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 500 ml wody i 1 łyżkę pasty bulionowej.
  8. Ugotuj.
  9. Dodaj 300 g steku.
  10. Ugotuj.
  11. Dodaj skórkę i sok z limonki.
  12. Wymieszaj.
  13. Rozdziel zupę między miski, a następnie dodaj kiełki fasoli, liście kolendry i smażoną szalotkę.
  14. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®