Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Szpinakowe roladki z szynką i serem
6+ porcje 45 min
Przepyszna i lekka przekąska: na zimno i na ciepło. Świetnie wygląda i równie dobrze smakuje. Kolorowa wiosenna propozycja na co dzień, jak i na niecodzienne okoliczności.
Pobierz przepis
Składniki
- 200 g świeżego szpinaku
- 250 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 200 g przesianej mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- + składniki: sałata, szynka, pokrojona w paski – papryka, ser żółty lub serek śmietankowy, plastry łososia wędzonego
Przygotowanie
- Umyty i osuszony szpinak zmiksować razem z mlekiem w naczyniu głównym robota – 15 sekund, prędkość 7.
- Dodać pozostałe składniki – jaja, wodę, mąkę, sól i ponownie zmiksować – 15 sekund, prędkość 6-7.
- Pozostawić ciasto na około 15 minut aby odpoczęło.
- Na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników rozpuścić łyżkę masła klarowanego i wlać rozpuszczone do ciasta. Lekko wymieszać łyżką masę szpinakową. Wylewać partiami ciasto naleśnikowe na patelnię i smażyć je z każdej strony około minuty.
- W naleśniku rozłożyć liście ulubionej sałaty, delikatnej szynki i żółtego sera (może być w plastrach lub starty w robocie). Zawinąć w roladę i pokroić na większe kawałki. Serwować z sosem czosnkowym lub z keczupem.
- Propozycja podania Roladki na zimno można podawać posmarowane serkiem śmietankowym, szczypiorkiem i wędzonym łososiem Inną propozycją jest zapieczenie roladki ( w naleśniku rozłożyć szynkę i ser ) i podgrzać w piekarniku – 5 minut, temperatura – 170 stopni.