Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Świąteczny piernik z piwem i orzechami
6+ porcje 75 min
Nikt chyba nie wyobraża sobie świąt bez piernika. Nasz przepis to idealny piernik z piwem, miodem i dużą ilością bakalii. Łatwy i szybki do przygotowania.
Pobierz przepis
Składniki
- 200g mieszanki: orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały + kilka posiekanych suszonych moreli
- 3 jaja (należy oddzielić żółtka od białek) + szczypta soli do ubijania
- 75g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 25g cukru pudru
- 150g płynnego miodu
- ½ szklanki ciemnego piwa
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie
- Orzechy wrzucić do naczynia głównego i rozdrobnić w robocie.
- Umyć naczynie i dokładnie wysuszyć.
- W naczyniu głównym założyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli.
- Ubitą pianę z białek przełożyć do innego, czystego naczynia.
- Umyć naczynie i dokładnie wysuszyć.
- W naczyniu głównym zamocować motylek i utrzeć margarynę z cukrem pudrem.
- Ucierać powoli dodając po jednym żółtku oraz pozostałe składniki - miód, piwo i mąkę wymieszaną z sodą.
- Ciasto dodać do piany z białek i dokładnie wymieszać ze sobą. Na koniec dodać bakalie i całość jeszcze raz mieszamy.
- Blachę keksówkę nasmarować masłem, posypać bułką tartą i przekładamy do niej masę. Pieczemy 1h w temperaturze 175 stopni.