Superbowl z sosem paprykowo-pomidorowym


6+ porcje 28 min

Sos paprykowo-pomidorowy do superbowl czyli bardzo modnej ostatnio miski jedzenia skomponowanej z warzyw, białka i bazy. Sos jest również idealny do makaronu lub do kurczaka. POLECAM!!!

Pobierz przepis

Składniki

  • Sos:
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 upieczone papryki ( papryki natrzeć oliwą i upiec około 30min w temperaturze 180-200stopni w rozgrzanym wcześniej piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia )
  • 400g ( puszka ) pomidorów
  • Przyprawy: sól, suszona bazylia, papryka słodka, łyżeczka cukru
  • Warzywa:
  • Swoje ulubione warzywa ( np. pokrojona marchewka, cukinia, kalafior ) ugotować na parze – wlać 1 litr wody do naczynia głównego, założyć metalowe naczynie do gotowania naparze, wrzucić do niego warzywa i ustawić parametry gotowania – czas 20 minut, temperatura 120 stopni, prędkość 3

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym rozdrobnić: szalotkę, czosnek i chilli
  2. ikona_czas

    15

    ikona_obroty

    6

  3. Dodać olej i podsmażyć składniki
  4. ikona_czas

    2 min

    ikona_temperatura

    80

  5. Dodać pomidory, pieczoną paprykę obraną ze skóry, suszoną bazylię, paprykę słodką, sól i cukier i podsmażyć ponownie
  6. ikona_czas

    7 min

    ikona_temperatura

    90

  7. Sos można zblendować ale w takiej postaci również będzie idealny
  8. Swoje ulubione warzywa ( np. pokrojona marchewka, cukinia, kalafior ) ugotować na parze
  9. ikona_czas

    20

    ikona_temperatura

    120

    ikona_obroty

    3

  10. Ugotowane warzywa podawać z sosem, ryżem lub ulubioną kaszą, pestkami słonecznika lub kiełkami

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®