Stek w sosem grzybowym Sous Vide


2 porcje 3 godziny

Stek sous vide w sosie pieczarkowym

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 stek z antrykotu z kością, około 600 g
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 worek próżniowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1500 ml wody
  • 200 g pieczarek
  • 100 g cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 50 g miękkiego masła
  • 15 g mąki
  • 100 ml wody
  • 50 g śmietany 18%

Przygotowanie

  1. W misce umieść steka, 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę rozmarynu, 30 ml oliwy oraz 1/2 łyżeczkę soli. Całość dokładnie wymieszaj i umieść w worku próżniowym.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  3. Umieść 1500 ml wody oraz worek próżniowy. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Duś.
  5. Wyjmij worek i wylej wodę.
  6. Wyczyść kielich do gotowania.
  7. Umieść 200 g pieczarek, 100 g cebuli oraz 50 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Posiekaj.
  9. Smaż sauté.
  10. Dodaj 15 g mąki oraz 100 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  11. Duś.
  12. Dodaj 50 g śmietany. Zamknij pokrywę kielicha.
  13. Duś.
  14. Stek wyjmij z worka i wyłóż na talerz, a następnie polej sosem. Wskazówka: aby wydobyć jeszcze lepszy smak, podsmaż stek na patelni. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®