Sos satay (sos z orzeszków ziemnych)


6+ porcje 16 minut

Sos w azjatyckim stylu do mięs, warzyw i przekąsek

Pobierz przepis

Składniki

  • 150 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych.
  • 50 g suszonych krewetek, umyć i namoczyć do miękkości
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g szalotki
  • 15 suszonych papryczek chili, pozbawionych nasion i namoczonych do miękkości
  • 1 świeże czerwone chili, pozbawione nasion i pokrojone na kawałki o długości 4 cm
  • 6 orzechów nerkowca
  • 2 łyżki belacan (pasta z krewetek)
  • 1 łodyga świeżej trawy cytrynowej, tylko biała część, pokrojona w plasterki
  • 30 ml oleju
  • 150 ml wody
  • 50 g brązowego cukru
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Włóż 150 g prażonych orzeszków ziemnych.
  3. Posiekaj.
  4. Odsyp orzeszki ziemne do miski i odstaw.
  5. Umieść suszone krewetki w kielichu do gotowania.
  6. Posiekaj.
  7. Przełóż zmielone krewetki do miski i odstaw.
  8. Włóż do kielicha do gotowania ząbki czosnku, czerwoną cebulę, suszone chili, czerwone chili, orzechy kandyzowane, pastę z krewetek, trawę cytrynową i olej do gotowania.
  9. Posiekaj.
  10. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  11. Dodaj posiekane orzeszki ziemne i zmielone krewetki.
  12. Smaż saute.
  13. Dodaj 150 ml wody i 50 g brązowego cukru.
  14. Duś.
  15. Dodaj 300 ml mleka kokosowego i 1 łyżeczkę soli.
  16. Duś.
  17. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®