Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Sos satay (sos z orzeszków ziemnych)
6+ porcje 16 minut
Sos w azjatyckim stylu do mięs, warzyw i przekąsek
Pobierz przepis
Składniki
- 150 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych.
- 50 g suszonych krewetek, umyć i namoczyć do miękkości
- 6 ząbków czosnku
- 100 g szalotki
- 15 suszonych papryczek chili, pozbawionych nasion i namoczonych do miękkości
- 1 świeże czerwone chili, pozbawione nasion i pokrojone na kawałki o długości 4 cm
- 6 orzechów nerkowca
- 2 łyżki belacan (pasta z krewetek)
- 1 łodyga świeżej trawy cytrynowej, tylko biała część, pokrojona w plasterki
- 30 ml oleju
- 150 ml wody
- 50 g brązowego cukru
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Włóż 150 g prażonych orzeszków ziemnych.
- Posiekaj.
- Odsyp orzeszki ziemne do miski i odstaw.
- Umieść suszone krewetki w kielichu do gotowania.
- Posiekaj.
- Przełóż zmielone krewetki do miski i odstaw.
- Włóż do kielicha do gotowania ząbki czosnku, czerwoną cebulę, suszone chili, czerwone chili, orzechy kandyzowane, pastę z krewetek, trawę cytrynową i olej do gotowania.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
- Dodaj posiekane orzeszki ziemne i zmielone krewetki.
- Smaż saute.
- Dodaj 150 ml wody i 50 g brązowego cukru.
- Duś.
- Dodaj 300 ml mleka kokosowego i 1 łyżeczkę soli.
- Duś.
- Gotowe do podania. Smacznego!