Sos chrzanowy


4 porcje 8 min

Kiedy pozostaje nam mięso ugotowane w rosole warto je wykorzystać na obiad z jakimś smacznym dodatkiem. Szklanka rosołu, w którym było gotowane i możemy przygotować łatwy sos chrzanowy do mięs… Taki sos idealnie pasuje również na świąteczne stoły do wędlin lub do dań obiadowych

Pobierz przepis

Składniki

  • 250ml bulionu wołowego lub rosołu
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka startego, świeżego chrzanu lub chrzanu ze słoika
  • 100ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie
  • sól i świeży pieprz
  • świeży koper

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek wrzuć do naczynia głównego. Dodaj olej.
  2. ikona_czas

    3 min

    ikona_temperatura

    100

  3. Dodaj chrzan, wlej bulion i gotuj
  4. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    2

  5. Minutę przed końcem gotowania wlej przez otwór śmietankę oraz mączkę rozpuszczoną w wodzie, dopraw solą i pieprzem.
  6. Wlej sos do sosjerki i posyp świeżym koprem Podawaj z mięsem

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®