Sos Aioli


2 porcje 10 minut

Aksamitny sos z południowej części Europy

Pobierz przepis

Składniki

  • 50 g ząbków czosnku
  • 500 ml oliwy z oliwek
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść 50 g czosnku oraz 500 ml oliwy z oliwek. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Posiekaj.
  4. Całość przełóż do miski.
  5. Zamocuj mieszadło motylkowe w kielichu do gotowania (na ostrzu wielofunkcyjnym).
  6. Umieść 3 żółtka jaj oraz 2 łyżeczki musztardy. Następnie powoli wlewaj przygotowaną wcześniej oliwę z czosnkiem. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Wymieszaj.
  8. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/8 łyżeczki białego pieprzu oraz 2 łyżeczki soku z cytryny. Zamknij pokrywę.
  9. Wymieszaj.
  10. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®