Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Smocze faszerowane jajka
6+ porcje 2 godziny 15 minut
Ciekawa propozycja imprezowej przekąski
Pobierz przepis
Składniki
- 420 ml wody, dodatkowa ilość do zabarwienia jajek
- 6 dużych jajek
- 3 - 6 kropli barwnika spożywczego
- Nadzienie
- 210 g dojrzałych awokado, obranych, pozbawionych pestek, przepołowionych
- 60 g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- czarne ziarna sezamu, do dekoracji
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Wlej 420 ml wody do kielicha do gotowania.
- Włóż koszyczek, umieść w nim jajka.
- Ugotuj.
- Wyjmij koszyczek za pomocą szpatułki, umieść jajka pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i odstaw na bok. Wylej wodę z kielicha do gotowania.
- W dużej misce połącz wodę z barwnikiem spożywczym i odstaw na bok.
- Za pomocą łyżki delikatnie postukaj kilka razy w skorupki jajek ugotowanych na twardo, aby powstały pęknięcia, ale skorupki pozostały nienaruszone.
- Nie zdejmując skorupek, włóż pęknięte jajka do zabarwionej wody i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a nawet na całą noc.
- Wyjmij jajka z lodówki, ostrożnie obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij ugotowane żółtka i odstaw na bok. Umieść białka jaj na półmisku do serwowania.
- Do kielicha do gotowania włóż ugotowane żółtka, awokado, majonez, musztardę, Worcestershire, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Zmiksuj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
- Zmiksuj.
- Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki równomiernie rozprowadzić masę żółtkową na ugotowanych białkach, posyp ziarnami czarnego sezamu.
- Gotowe do podania! Smacznego!