Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Sernik waniliowy
6+ porcje 30 min + 95 min
Klasyczny deser, który nie potrzebuje reklamy. Sernik jaki jest każdy widzi.
Pobierz przepis
Składniki
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jaja + 2 żółtka
- 200 g kwaśnej śmietany ( np. 12 % )
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie: 100 g rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa, kilka kropel ekstraktu waniliowego
- + łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy ( około 24-25 cm ) i bułka tarta do obsypania boków
Przygotowanie
- W naczyniu głównym założyć motylek. Dodać ser, cukier i cukier waniliowy. Ustawić parametry – czas 10 minut, prędkość 2.
- Kolejno co minutę dodawać po jednym jajku przez otwór w pokrywie cały czas miksując. Na koniec dodać żółtka.
- Ustawić piekarnik na 180 stopni ( bez termoobiegu ). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Dodać kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie zmiksować na parametrach – 3 minuty, prędkość 3.
- Gotową masę sernikową przelać do tortownicy. Wstawić sernik do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 140 i piec jeszcze przez 80 minut.
- Gdy czas pieczenia się skończy pozostawić sernik jeszcze w piekarniku aby odpoczął na kolejne 20 minut.