Sernik waniliowy


6+ porcje 30 min + 95 min

Klasyczny deser, który nie potrzebuje reklamy. Sernik jaki jest każdy widzi.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja + 2 żółtka
  • 200 g kwaśnej śmietany ( np. 12 % )
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie: 100 g rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa, kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • + łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy ( około 24-25 cm ) i bułka tarta do obsypania boków

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym założyć motylek. Dodać ser, cukier i cukier waniliowy. Ustawić parametry – czas 10 minut, prędkość 2.
  2. Kolejno co minutę dodawać po jednym jajku przez otwór w pokrywie cały czas miksując. Na koniec dodać żółtka.
  3. Ustawić piekarnik na 180 stopni ( bez termoobiegu ). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  4. Dodać kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie zmiksować na parametrach – 3 minuty, prędkość 3.
  5. Gotową masę sernikową przelać do tortownicy. Wstawić sernik do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 140 i piec jeszcze przez 80 minut.
  6. Gdy czas pieczenia się skończy pozostawić sernik jeszcze w piekarniku aby odpoczął na kolejne 20 minut.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®