Sataye z kurczaka w sosie orzechowym


4 porcje 2,5 godz.

Szaszłyki z kurczaka w sosie orzechowym przepis na pyszne danie gotowane na parze

Pobierz przepis

Składniki

  • 400g fileta z kurczaka
  • Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ posiekanej, czerwonej papryczki chilli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 cm posiekanego kawałka imbiru
  • łyżka miodu
  • pieprz
  • Sos orzechowy:
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • puszka mleka kokosowego ( ok 400ml )
  • sok z ½ limonki
  • świeża kolendra
  • + drewniane wykałaczki lub patyczki

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka pokrój na długie paski Składniki marynaty dokładnie wymieszaj ze sobą i zamarynuj kurczaka na około 2h. Zamarynowane mięso wstaw na ten czas do lodówki Zamarynowane paski z kurczaka nadziej na drewniane wykałaczki lub patyczki
  2. Do naczynia miksującego wlej wodę (1 litr). Umieść sataye z kurczaka na metalowej części parowara.
  3. ikona_czas

    15 min

    ikona_temperatura

    120

    ikona_obroty

    3

  4. Ugotowane na parze sataye z kurczaka wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut aby nabrały złoto-brązowego koloru
  5. Do naczynia głównego wlej olej sezamowy, wsyp orzechy
  6. ikona_czas

    1 min

    ikona_temperatura

    100

  7. Wlej mleko kokosowe (wlej około 350ml, 50ml pozostaw do późniejszego zmiksowania), wsyp świeżą kolendrę (opcjonalnie, jak lubisz) i sok z limonki
  8. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    3

  9. Sos zmiksuj na gładko na prędkości Jeśli jest zbyt gęsty, dolej mleka kokosowego i ponownie zmiksuj

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®