Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Sataye z kurczaka w sosie orzechowym
4 porcje 2,5 godz.
Szaszłyki z kurczaka w sosie orzechowym przepis na pyszne danie gotowane na parze
Pobierz przepis
Składniki
- 400g fileta z kurczaka
- Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ posiekanej, czerwonej papryczki chilli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 cm posiekanego kawałka imbiru
- łyżka miodu
- pieprz
- Sos orzechowy:
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 2 łyżki masła orzechowego
- puszka mleka kokosowego ( ok 400ml )
- sok z ½ limonki
- świeża kolendra
- + drewniane wykałaczki lub patyczki
Przygotowanie
- Filet z kurczaka pokrój na długie paski Składniki marynaty dokładnie wymieszaj ze sobą i zamarynuj kurczaka na około 2h. Zamarynowane mięso wstaw na ten czas do lodówki Zamarynowane paski z kurczaka nadziej na drewniane wykałaczki lub patyczki
- Do naczynia miksującego wlej wodę (1 litr). Umieść sataye z kurczaka na metalowej części parowara.
- Ugotowane na parze sataye z kurczaka wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut aby nabrały złoto-brązowego koloru
- Do naczynia głównego wlej olej sezamowy, wsyp orzechy
- Wlej mleko kokosowe (wlej około 350ml, 50ml pozostaw do późniejszego zmiksowania), wsyp świeżą kolendrę (opcjonalnie, jak lubisz) i sok z limonki
- Sos zmiksuj na gładko na prędkości Jeśli jest zbyt gęsty, dolej mleka kokosowego i ponownie zmiksuj