Salsa z pomidorów z oliwą bazyliową


4 porcje 6 min

Oliwę przechowuj do tygodnia w temperaturze 4 stopni, najlepiej w lodówce. Najlepiej smakuje w połączeniu z salsą z pomidorów i bagietką…

Pobierz przepis

Składniki

  • Oliwa
  • 500ml oliwy
  • 4 garście liści świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • Salsa z pomidorów
  • 4 sparzone i obrane ze skóry pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • sól i świeżo, mielony pieprz
  • kilka kropel tabasco

Przygotowanie

  1. We wrzątku zblanszuj liście bazylii ( zanurz je 5 sekund i osusz z wody ) Osuszone liście wrzuć do naczynia głównego, wlej oliwę, dodaj sól i pieprz.
  2. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    60

    ikona_obroty

    3

  3. Zmiksuj pulsacyjnie oliwę z bazylią – prędkość 5 i TURBO
  4. ikona_czas

    40 sek

  5. Przecedź oliwę przez drobne sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Najlepiej zostaw oliwę na kilka godzin aby dokładnie się przecedziła
  6. Przygotuj salsę – pomidory obrane ze skóry usuń z pestek i gniazd, pokrój w bardzo drobną kostkę, cebulę również Kolendrę grubo posiekaj Całość połącz ze sobą i pozostaw na sitku do odsączenia z wody Dopraw tabasco, solą i pieprzem i polewaj świeżą, bazyliową oliwą.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®