Sałatka z buraków i marchewki z dressingiem z czerwonego wina


4 porcje 15 minut

Dodatek do dań głównych z buraków i marchewki.

Pobierz przepis

Składniki

  • 20 ml czerwonego półsłodkiego wina (można użyć słodkiego czerwonego lub vino cotto)
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 400 g buraków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • 400 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 30 g pestek dyni, uprażonych
  • 3 łyżeczki nasion lnu (siemię lniane)
  • 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
  • 60 g mieszanki liści młodej sałaty lub rukoli
  • ser feta, pokrojony na kawałki lub ser pleśniowy, do podania
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne do gotowania w kielichu.
  2. Umieść w kielichu do gotowania 20 ml czerwonego wina, 20 ml octu balsamicznego, 60 ml soku pomarańczowego i 30 ml oliwy z oliwek
  3. Zmiksuj.
  4. Dodaj 400 g buraków i 400 g marchewki.
  5. Posiekaj.
  6. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  7. Dodaj 70 g suszonej żurawiny, 30 g pestek dyni, 3 łyżeczki nasion lnu (siemię lniane), ¼ łyżeczki soli i 2 szczypty czarnego pieprzu.
  8. Posiekaj.
  9. Ułóż liście sałaty lub rukoli w dużej misce do serwowania.
  10. Na wierzchu serwuj sałatkę z buraków, a następnie udekoruj fetą lub serem pleśniowym. Skrop powstałym sosem tuż przed podaniem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®