Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Sałatka z buraków i marchewki z dressingiem z czerwonego wina
4 porcje 15 minut
Dodatek do dań głównych z buraków i marchewki.
Pobierz przepis
Składniki
- 20 ml czerwonego półsłodkiego wina (można użyć słodkiego czerwonego lub vino cotto)
- 20 ml octu balsamicznego
- 60 ml soku pomarańczowego
- 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 400 g buraków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
- 400 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
- 70 g suszonej żurawiny
- 30 g pestek dyni, uprażonych
- 3 łyżeczki nasion lnu (siemię lniane)
- 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
- 60 g mieszanki liści młodej sałaty lub rukoli
- ser feta, pokrojony na kawałki lub ser pleśniowy, do podania
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne do gotowania w kielichu.
- Umieść w kielichu do gotowania 20 ml czerwonego wina, 20 ml octu balsamicznego, 60 ml soku pomarańczowego i 30 ml oliwy z oliwek
- Zmiksuj.
- Dodaj 400 g buraków i 400 g marchewki.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
- Dodaj 70 g suszonej żurawiny, 30 g pestek dyni, 3 łyżeczki nasion lnu (siemię lniane), ¼ łyżeczki soli i 2 szczypty czarnego pieprzu.
- Posiekaj.
- Ułóż liście sałaty lub rukoli w dużej misce do serwowania.
- Na wierzchu serwuj sałatkę z buraków, a następnie udekoruj fetą lub serem pleśniowym. Skrop powstałym sosem tuż przed podaniem.