Sałatka jarzynowa wielkanocna


6+ porcje 45 minut

Tradycyjna, domowa sałatka jarzynowa to obowiązkowy element wielkanocnego stołu! Ta wersja jest klasyczna, ale z małym twistem – dodatek chrupiącego jabłka i kiszonego ogórka nadaje jej wyjątkowego charakteru.

Pobierz przepis

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 jajka na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/2 cebuli lub szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać.
  3. Ogórki kiszone i jabłko pokroić w małą kostkę.
  4. Odsączyć groszek konserwowy i dodać do sałatki.
  5. Cebulę drobno posiekać (można zastąpić szczypiorkiem dla łagodniejszego smaku).
  6. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku.
  7. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®