Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Quiche Lorraine
4 porcje 30 minut + 25 minut
Quiche można podawać na ciepło lub na zimno. Jest to popularne danie na całym świecie.
Pobierz przepis
Składniki
- 50 g sera Gruyère, pokrojonego w kawałki (2 cm)
- Ciasto
- 150 g mąki, plus dodatkowa ilość do posypania
- 75 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 50 ml wody
- Nadzienie
- 200 g boczku pokrojonego w kostke
- 4 średnie jaja
- 50 ml mleka
- 100 g śmietany 12% lub 18%
- 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Umieść 50 g sera Gruyère w kielichu do gotowania.
- Posiekaj.
- Przełóż do miski i odstaw na bok. Oczyść kielich i zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posyp mąką formę do quiche (Ø 26 cm).
- W kielichu do gotowania umieść 150 g mąki, 75 g masła, ½ łyżeczki drobnej soli morskiej i 50 ml wody.
- Wyrabiaj ciasto.
- Wyłóż ciasto i uformuj w kulę. Wyczyść kielich i zamocuj ostrze wielofunkcyjne.
- Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Wyłóż przygotowaną formę do quiche ciastem, nakłuj spód widelcem i odłóż na bok.
- Umieść 200 g kostek boczku w kielichu do gotowania.
- Smaż saute.
- Odsącz boczek przez sitko i wyrzuć tłuszcz. Odłóż boczek na bok.
- Umieść w kielichu do gotowania 4 jajka, 50 g mleka, 100 g śmietany, ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej i 2 szczypty czarnego pieprzu .
- Zmiksuj.
- Rozłóż na cieście kostki boczku i zalej masą jajeczną. Posyp tartym serem Gruyère i piecz przez 25 minut (180°C) lub do uzyskania złotego koloru (czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).
- Gotowe do podania! Smacznego!