Quiche Lorraine


4 porcje 30 minut + 25 minut

Quiche można podawać na ciepło lub na zimno. Jest to popularne danie na całym świecie.

Pobierz przepis

Składniki

  • 50 g sera Gruyère, pokrojonego w kawałki (2 cm)
  • Ciasto
  • 150 g mąki, plus dodatkowa ilość do posypania
  • 75 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 50 ml wody
  • Nadzienie
  • 200 g boczku pokrojonego w kostke
  • 4 średnie jaja
  • 50 ml mleka
  • 100 g śmietany 12% lub 18%
  • 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść 50 g sera Gruyère w kielichu do gotowania.
  3. Posiekaj.
  4. Przełóż do miski i odstaw na bok. Oczyść kielich i zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posyp mąką formę do quiche (Ø 26 cm).
  6. W kielichu do gotowania umieść 150 g mąki, 75 g masła, ½ łyżeczki drobnej soli morskiej i 50 ml wody.
  7. Wyrabiaj ciasto.
  8. Wyłóż ciasto i uformuj w kulę. Wyczyść kielich i zamocuj ostrze wielofunkcyjne.
  9. Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Wyłóż przygotowaną formę do quiche ciastem, nakłuj spód widelcem i odłóż na bok.
  10. Umieść 200 g kostek boczku w kielichu do gotowania.
  11. Smaż saute.
  12. Odsącz boczek przez sitko i wyrzuć tłuszcz. Odłóż boczek na bok.
  13. Umieść w kielichu do gotowania 4 jajka, 50 g mleka, 100 g śmietany, ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej i 2 szczypty czarnego pieprzu .
  14. Zmiksuj.
  15. Rozłóż na cieście kostki boczku i zalej masą jajeczną. Posyp tartym serem Gruyère i piecz przez 25 minut (180°C) lub do uzyskania złotego koloru (czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).
  16. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®