Pyzy ziemniaczane


4 porcje 25 minut

Przepis na ziemniaczaną bazę na pyzy

Pobierz przepis

Składniki

  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 600 ml wody
  • 2 jajka
  • 180 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • nadzienie według uznania (bułka tarta, mięso mielone, kiełbasa, ser)
  • mąka do oprószenia

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. W kielichu do gotowania wlej 600 ml wody. W koszyku do gotowania umieść 800 g obranych ziemniaków, a następnie całość włóż do kielicha do gotowania. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Ugotuj.
  3. "Wyjmij koszyczek z ziemniakami za pomocą szpatułki. Wyczyść kielich do gotowania. Umieść ugotowane ziemniaki, 180 g skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, a następnie wbij 2 jajka. Zamknij pokrywę kielicha."
  4. Posiekaj.
  5. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Wyjmij masę ziemniaczaną na blat roboczy oprószony mąką. Podziel ziemniaki na kulki o masie około 100 g i owiń je wokół preferowanego nadzienia.
  8. Gotowe pyzy ugotuj w gorącej wodzie przez kilka minut. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®