Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Puree warzywne z risoni
3 porcje 45 minut
Oryginalny dodatek do dań, który może zastąpić tradycyjne puree ziemniaczane
Pobierz przepis
Składniki
- 1 l wody
- 2 łyżki wywaru warzywnego płynnego lub 1 i 1/2 kostki warzywnej
- 50 g risoni (lub innego drobnego makaronu)
- 1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę ok 90-100 g
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w 1 cm kostkę ok 50-80 g
- 150 g słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g dyni, obranej i pokrojonej w 1cm kostkę
- 50 g tartego sera
- 50 g pora, pokrojonego w krążki o szerokości ok. 1 cm
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Umieść w kielichu do gotowania 1 l wody, 2 łyżki wywaru (bulionu) lub 1 i 1/2 kostki warzywnej i 50 g risoni.
- Umieść w koszyczku ziemniaki, słodkie ziemniaki, marchewki, pora i dynie.
- Gotuj na parze. Co pewien czas przemieszaj.
- Usuń koszyczek za pomocą szpatułki i odłóż na bok.
- Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania, a następnie odcedź risoni i odstaw na bok, resztę wody wylać.
- Wyczyścić kielich do gotowania.
- Włóż warzywa i zachowaną wodę z powrotem do kielicha do gotowania.
- Przygotuj smoothie.
- Dodaj 50 g sera i przygotowane risoni, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszaj.
- Gotowe do podania! Smacznego!