Puree warzywne z risoni


3 porcje 45 minut

Oryginalny dodatek do dań, który może zastąpić tradycyjne puree ziemniaczane

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 l wody
  • 2 łyżki wywaru warzywnego płynnego lub 1 i 1/2 kostki warzywnej
  • 50 g risoni (lub innego drobnego makaronu)
  • 1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę ok 90-100 g
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w 1 cm kostkę ok 50-80 g
  • 150 g słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 150 g dyni, obranej i pokrojonej w 1cm kostkę
  • 50 g tartego sera
  • 50 g pora, pokrojonego w krążki o szerokości ok. 1 cm
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść w kielichu do gotowania 1 l wody, 2 łyżki wywaru (bulionu) lub 1 i 1/2 kostki warzywnej i 50 g risoni.
  3. Umieść w koszyczku ziemniaki, słodkie ziemniaki, marchewki, pora i dynie.
  4. Gotuj na parze. Co pewien czas przemieszaj.
  5. Usuń koszyczek za pomocą szpatułki i odłóż na bok.
  6. Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania, a następnie odcedź risoni i odstaw na bok, resztę wody wylać.
  7. Wyczyścić kielich do gotowania.
  8. Włóż warzywa i zachowaną wodę z powrotem do kielicha do gotowania.
  9. Przygotuj smoothie.
  10. Dodaj 50 g sera i przygotowane risoni, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Wymieszaj.
  12. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®