Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Placki ziemniaczane
6+ porcje 40 min
My powiemy Ci jak zrobić bazę, a Ty wymyśl z czym podasz. Placki ziemniaczane, na słodko czy na słono, to zawsze dobry pomysł na obiad i na przekąskę.
Pobierz przepis
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- sól
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie
- W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę - 10 sekund, prędkość 5-6. Cebulę przełożyć do innego naczynia.
- Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na trzy porcje. Każdą zetrzeć w robocie - 10 sekund, prędkość 6.
- Starte ziemniaki przełożyć na drobne sito, podstawić inne naczynie i pozostawić starte ziemniaki przez pół godziny, aby pozbyły się nadmiaru płynu.
- Odsączyć, posolić i dodać ziemniaki do startej cebuli. Dodać mąkę i całość porządnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć porcję startych ziemniaków na złoty kolor z każdej strony.
- Podawać z ulubionymi dodatkami (idealnie smakują z kwaśną śmietaną, koperkiem i wędzonym pstrągiem).