Placki z jarmużu i sera pleśniowego


2 porcje 20 minut

Wegetariańskie placuszki o charakterystycznym smaku sera pleśniowego

Pobierz przepis

Składniki

  • "100 g jarmużu (bez grubych łodyg), posiekanego
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml mleka
  • 70 g sera pleśniowego, np. roquefort
  • 300-400 g oleju do smażenia"

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść 100 g jarmużu, 50 g cebuli, 1 ząbek czosnku i 50 g oliwy z oliwek. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Posiekaj.
  3. Smaż saute.
  4. Dodaj 2 jajka, 150 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i 150 ml mleka. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Posiekaj.
  6. Całość przełóż do miski. Dodaj 70 g sera pleśniowego i dokładnie wymieszaj szpatułką.
  7. Rozgrzej dużą ilość oleju na głębokiej patelni i wkładaj łyżkami porcję placków na patelnię. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowych ręcznikach.
  8. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®