Placki marchewkowe


4 porcje 40 min

Lekki obiad, zdrowa przekąska - dla wegetarian i nie tylko. Lubisz placki ziemniaczane? Pokochasz ich wersję marchewkową.

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g marchewki ( obrane i grubo pokrojone )
  • 1 obrana cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej ( dla wersji bezglutenowej - mielone siemię lniane )
  • sól, świeżo mielony pieprz, świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: tarty parmezan

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym robota rozdrobnij marchew i cebulę - czas 10 sekund, prędkość 5 (jeśli kawałki będą zbyt grube można zwiększyć prędkość do 6).
  2. Przełożyć rozdrobnione warzywa do innego naczynia, posolić i pozostawić na 15 minut i odsączyć z nadmiaru wody przed smażeniem.
  3. Dodać pozostałe składniki i całość wymieszać na masę.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem (olej lub oliwa do smażenia) smażyć placki (1,5 łyżki stołowej) z każdej strony po 1 minucie aż będą rumiane.
  5. Gotowe placki posypać startym parmezanem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®