Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Placki marchewkowe
4 porcje 40 min
Lekki obiad, zdrowa przekąska - dla wegetarian i nie tylko. Lubisz placki ziemniaczane? Pokochasz ich wersję marchewkową.
Pobierz przepis
Składniki
- 500 g marchewki ( obrane i grubo pokrojone )
- 1 obrana cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej ( dla wersji bezglutenowej - mielone siemię lniane )
- sól, świeżo mielony pieprz, świeżo tarta gałka muszkatołowa
- olej lub oliwa do smażenia
- opcjonalnie: tarty parmezan
Przygotowanie
- W naczyniu głównym robota rozdrobnij marchew i cebulę - czas 10 sekund, prędkość 5 (jeśli kawałki będą zbyt grube można zwiększyć prędkość do 6).
- Przełożyć rozdrobnione warzywa do innego naczynia, posolić i pozostawić na 15 minut i odsączyć z nadmiaru wody przed smażeniem.
- Dodać pozostałe składniki i całość wymieszać na masę.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem (olej lub oliwa do smażenia) smażyć placki (1,5 łyżki stołowej) z każdej strony po 1 minucie aż będą rumiane.
- Gotowe placki posypać startym parmezanem.