Placek z dynią piżmową


6+ porcje .

Ciekawa wariacja klasycznej pizzy

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 ciasto na pizzę
  • Trochę mąki kukurydzianej (polenty) na blachę do pieczenia
  • 200 g długo dojrzewającego sera cheddar
  • 500 g dyni piżmowej, obranej ze skórki i nasion, pokrojonej na małe kawałki
  • 1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól i czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posyp mąką kukurydzianą.
  3. Włóż uformowane ciasto do pizzy do blachy do pieczenia.
  4. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  5. Umieść 200 g sera cheddar w kielichu do gotowania.
  6. Posiekaj.
  7. Odstaw do innego naczynia.
  8. Wszystkie składniki, oprócz posiekanego sera cheddar, umieść w dużej misce i wymieszaj czystymi rękami. Następnie równomiernie posyp ciasto mieszanką.
  9. Posyp ciasto posiekanym serem cheddar.
  10. "Piecz w piekarniku przez 20-25 min aż do uzyskania złotego koloru (czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika)."
  11. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®