Pikantny stir-fry z kurczakiem i warzywami


5 porcje 15 minut

Lekko pikantne i pełne aromatów danie, które doskonale łączy soczyste mięso i chrupiące warzywa. Dzięki szybkiemu smażeniu w woku składniki zachowują intensywny smak i odpowiednią teksturę.

Pobierz przepis

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150 g makaronu ryżowego

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój w cienkie paski i wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Odstaw na 10 minut.
  2. Warzywa pokrój w cienkie paski lub słupki.
  3. Wok rozgrzej na dużym ogniu, wlej olej i dodaj czosnek oraz imbir. Smaż przez 30 sekund.
  4. Wrzuć kurczaka i smaż przez około 3–4 minuty, aż się zarumieni.
  5. Dodaj pokrojone warzywa i smaż jeszcze 3 minuty, mieszając.
  6. Wlej resztę sosu sojowego, olej sezamowy i dodaj płatki chili.
  7. Ugotowany makaron ryżowy dodaj do woka, dokładnie wymieszaj i podsmaż przez 2 minuty.
  8. Podawaj od razu, możesz posypać sezamem lub świeżą kolendrą.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®