Pierogi ze szpinakiem i serem feta


4 porcje 10 min

Farsz i sos możesz także wykorzystać do naleśników.

Pobierz przepis

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki – około 450g
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • około 200ml gorącej wody
  • Farsz szpinakowy:
  • 4 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 900g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 800g sera feta
  • 100g sera grana padano ( startego )
  • 30ml oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • Sos :
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g sera gorgonzola
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 450g mąki pszennej, jajko, wlej ciepłe, rozpuszczone masło, szczyptę soli i zalej całość gorącą wodą 3 miarki Kohersen
  2. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    wyrabianie

  3. Wyjmij ciasto z naczynia miksującego – powinno być jednolite i elastyczne. Zawiń w folię lub przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do lodówki na czas przyrządzenia farszu
  4. Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek
  5. ikona_czas

    10 sek

    ikona_obroty

    7

  6. Dodaj szpinak
  7. ikona_czas

    20 sek.

    ikona_obroty

    6

  8. Wlej olej, z czarnej pokrywy wyjmij miarkę
  9. ikona_czas

    15 min

    ikona_temperatura

    100

  10. Odsącz szpinak z nadmiaru płynu i przełóż do innego naczynia. Musi wystygnąć.
  11. Wymieszaj szpinak z serem feta, startym serem i dopraw solą i pieprzem
  12. ikona_czas

    40 sek.

    ikona_obroty

    6

  13. Ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Szklanką wykrój kółka i na każde nałóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, formując pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię wody
  14. W naczyniu głównym podgrzej śmietankę i ser gorgonzola
  15. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    80

    ikona_obroty

    1

  16. Pierogi polej sosem i posyp świeżo tartą gałką muszkatołową

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®