Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
4 porcje 10 min
Farsz i sos możesz także wykorzystać do naleśników.
Pobierz przepis
Składniki
- Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki – około 450g
- szczypta soli
- 1 łyżka masła rozpuszczonego
- 1 jajko
- około 200ml gorącej wody
- Farsz szpinakowy:
- 4 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 900g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 800g sera feta
- 100g sera grana padano ( startego )
- 30ml oleju do smażenia
- sól i pieprz
- Sos :
- 200ml śmietanki 30%
- 100g sera gorgonzola
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- 450g mąki pszennej, jajko, wlej ciepłe, rozpuszczone masło, szczyptę soli i zalej całość gorącą wodą 3 miarki Kohersen
- Wyjmij ciasto z naczynia miksującego – powinno być jednolite i elastyczne. Zawiń w folię lub przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do lodówki na czas przyrządzenia farszu
- Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek
- Dodaj szpinak
- Wlej olej, z czarnej pokrywy wyjmij miarkę
- Odsącz szpinak z nadmiaru płynu i przełóż do innego naczynia. Musi wystygnąć.
- Wymieszaj szpinak z serem feta, startym serem i dopraw solą i pieprzem
- Ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Szklanką wykrój kółka i na każde nałóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, formując pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię wody
- W naczyniu głównym podgrzej śmietankę i ser gorgonzola
- Pierogi polej sosem i posyp świeżo tartą gałką muszkatołową