Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Pierogi ze szpinakiem i ricottą
4 porcje 40 min
Pierogi w wydaniu nieklasycznym. Z delikatnym serkiem i bogatym w żelazo szpinakiem - nie sposób sobie odmówić.
Pobierz przepis
Składniki
- Składniki na ciasto pierogowe:
- 500g przesianej mąki pszennej
- jajko
- 250ml gorącej wody
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- Składniki na farsz:
- 400-500g świeżych liści szpinaku
- 250g sera ricotta ( można zastapić zwykłym twarogiem dobrej jakości )
- 2 ząbki czosnku
- posiekana, świeża natka pietruszki
- 100g startego parmezanu lub grana padano ( ser w kawałku mozna rodrobnić w robocie - predkość 6, 10 sekund )
- opcjonalnie: sól i pieprz do przyprawienia farszu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki ciasta wyrobić w naczyniu głównym robota - 5 minut, prędkość 4, funkcja wyrobienia ciasta.
- Wyjąć z robota i dłońmi zagnieść w jednolitą kulę, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić.
- W międzyczasie przygotować farsz. W robocie rozdrobnić szpinak i czosnek - 10 sekund, prędkość 5.
- Dodać tarty ser, ricottę oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać - 10 sekund, prędkość 5. Gotowy farsz przełożyć do innego naczynia.
- Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy lub silikonowej macie (stolnicę lub silikonową matę oprószyć mąką). Z ciasta np. za pomocą szklanki wyciąć okręgi, nałożyć łyżeczkę farszu i skleić na pieróg. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku. Wrzątek posolić i dodać łyżeczkę oleju. Gotowe pierogi ugotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek. Polać dobrej jakości oliwą lub posypać tartym parmezanem (idealnie smakują skropione oliwą truflową).