Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Pierś kurczaka gotowana na parze
5 porcje 35 min
Ugotuj kurczaka na parze, nie straci aromatu a będzie lekką wersją klasycznego dania.
Pobierz przepis
Składniki
- pojedynczy filet z kurczaka
- ząbek czosnku
- świeży imbir
- 1 ł oliwy extra virgin
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 1 szklanka kaszy kuskus
- natka pietruszki
- ulubione warzywa – idealnie pasują: marchew, brokuł, cukinia
Przygotowanie
- Drobno posiekany czosnek i imbir wymieszać z łyżeczką oliwy extra virgin. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka zamarynować, oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na około 2h.
- Napełnić naczynie główne wodą, maksymalnie 1,3 l. W misie do gotowania na parze ułożyć pierś z kurczaka, a na piętrze ułożyć warzywa i parować aż pierś będzie soczysta, a warzywa al dente.
- W międzyczasie przygotować kaszę kuskus. Kaszę skropić oliwą, aby uniknąć jej sklejenia. Zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut aż kasza zbierze wodę. Dodać do kaszy drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.