Pierś kurczaka gotowana na parze


5 porcje 35 min

Ugotuj kurczaka na parze, nie straci aromatu a będzie lekką wersją klasycznego dania.

Pobierz przepis

Składniki

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • świeży imbir
  • 1 ł oliwy extra virgin
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • natka pietruszki
  • ulubione warzywa – idealnie pasują: marchew, brokuł, cukinia

Przygotowanie

  1. Drobno posiekany czosnek i imbir wymieszać z łyżeczką oliwy extra virgin. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka zamarynować, oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na około 2h.
  2. Napełnić naczynie główne wodą, maksymalnie 1,3 l. W misie do gotowania na parze ułożyć pierś z kurczaka, a na piętrze ułożyć warzywa i parować aż pierś będzie soczysta, a warzywa al dente.
  3. ikona_czas

    35 min

    ikona_temperatura

    120°C

    ikona_obroty

    4

  4. W międzyczasie przygotować kaszę kuskus. Kaszę skropić oliwą, aby uniknąć jej sklejenia. Zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut aż kasza zbierze wodę. Dodać do kaszy drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®