Pieczywo z bekonem i serem


6+ porcje 3 godziny

Przekąska na zimno i na gorąco

Pobierz przepis

Składniki

  • 300 g mąki
  • 120 ml zimnego mleka
  • 40 ml zimnej wody
  • 1 jajko
  • 30 g cukru pudru
  • 3 g soli
  • 3,5 g suchych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 6 kawałków bekonu
  • starty ser, ilość dostosuj do swoich potrzeb
  • Kilka plasterków szynki, ilość dostosuj do swoich potrzeb
  • Jajko do posmarowania

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  2. "Do kielicha do gotowania włóż 300 g mąki, 120 ml zimnego mleka, 40 ml wody, 1 jajko, 30 g cukru pudru, 3 g soli i 3,5 g drożdży. "
  3. Wyrabiaj ciasto.
  4. Dodaj 30 g masła.
  5. Wyrabiaj ciasto.
  6. Przełóż ciasto do dużej miski, zrób z niego kulę, przykryj plastikową folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  7. Wyjmij ciasto, rozciągnij, pokrój na trzy części, każdy po około 165 g, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Przełóż wyrośnięte ciasto na stół, rozwałkuj jedno ciasto na paski, dodaj trochę sera i 2 kawałki bekonu, a następnie ponownie zwiń. Wszystkie kawałki ciasta przygotuj jak w poprzednim kroku. Przełóż ciasta do naczynia żaroodpornego i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  9. Posmaruj wyrośnięte ciasta płynnym jajkiem, a następnie posyp je serem i ułóż na nich plasterki szynki.
  10. Rozgrzej piekarnik do 170°C, włóż blachę do piekarnika i piec około 14 minut (dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika).
  11. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®