Pieczony kalafior z hummusem


2 porcje 25 minut

Kalafior z piekarnika z wyrazistym smakiem hummusu

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 cały kalafior, umyty i pozbawiony łodygi
  • 250 g gotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 15 g pietruszki, posiekanej
  • 90 g pasty tahini
  • 50 ml soku z cytryny
  • 150 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Na blaszce do pieczenia umieść kalafiora i nasmaruj oliwą z oliwek.
  2. Kalafiora posyp 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku oraz 1 łyżeczkę soli.
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 170℃ przez około 20 - 25 minut.
  4. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  5. Umieść 250 g gotowanej ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, 90 g pasty tahini, 50 ml soku z cytryny, 150 ml wody, 50 ml oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Posiekaj.
  9. Hummus przełóż na talerz, następnie umieść upieczonego kalafiora i posyp pietruszką.
  10. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®