Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Pieczony kalafior z hummusem
2 porcje 25 minut
Kalafior z piekarnika z wyrazistym smakiem hummusu
Pobierz przepis
Składniki
- 1 cały kalafior, umyty i pozbawiony łodygi
- 250 g gotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 15 g pietruszki, posiekanej
- 90 g pasty tahini
- 50 ml soku z cytryny
- 150 ml wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Na blaszce do pieczenia umieść kalafiora i nasmaruj oliwą z oliwek.
- Kalafiora posyp 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku oraz 1 łyżeczkę soli.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 170℃ przez około 20 - 25 minut.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Umieść 250 g gotowanej ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, 90 g pasty tahini, 50 ml soku z cytryny, 150 ml wody, 50 ml oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Hummus przełóż na talerz, następnie umieść upieczonego kalafiora i posyp pietruszką.
- Gotowe do podania. Smacznego!