Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Pieczony homar z serem
3 porcje 30 minut
Wykwintne danie na uroczyste spotkania
Przepis wymaga zastosowania piekarnika
Pobierz przepis
Składniki
- 1 homar
- 80 g masła
- 20 g ząbków czosnku, rozgniecionych
- 200 ml mleka
- 10 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 100 g sera cheddar, startego
- 100 g sera mozzarella, startego
Przygotowanie
- Usuń głowę oraz ogon z homara, umyj i odłóż na bok. Korpus ze skorupą pokrój na 2 cm kawałki.
- Zamocuj mieszadło saute w kielichu do gotowania.
- Umieść 80 g masła oraz 20 g czosnku. Zamknij pokrywę kielicha.
- Smaż saute.
- Dodaj 200 ml mleka, 10 g mąki, 100 g tartego sera cheddar oraz 100 g tartego sera mozzarella. Zamknij pokrywę kielicha.
- Smaż saute.
- Dodaj kawałki homara, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz 1/8 łyżeczki pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Smaż saute.
- Całość przełóż na blaszkę do pieczenia. Umieść również ogon i głowę. Piecz w piekarniku w temperaturze 220℃ przez 10 minut.
- Gotowe do podania! Smacznego!