Pesto z rukwi wodnej


4 porcje 40 sek.

Ostatnio będąc na zakupach sięgnęłam po doniczkę z rukwią wodną. Uwielbiam jej liście. To tzw. rzeżucha wodna, bardzo intensywna i wyraźna w smaku. Lekko ostra, pieprzna, przełamana nutą słodyczy ma niezwykłe właściwości – to prawdziwa bomba witamin, dotlenia i odżywia komórki naszego ciała. Można ją dodawać do sosów, sałatek, past, potraw z jajek i zup… Świetnie smakuje jako pesto

Pobierz przepis

Składniki

  • liście świeżej, doniczkowej rukwi wodnej
  • ( mogą być z łodygami )
  • 70g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • garść pestek uprażonego na suchej patelni słonecznika
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie, około 1MK)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz oliwy umieść w naczyniu miksującym i włącz obroty. Delikatnie przez otwór w pokrywie wlewaj oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji
  2. ikona_czas

    40 sek.

    ikona_obroty

    6

  3. Makaron z pesto warto podać z suszonymi pomidorami i bazylią, dodatkowo posypany uprażonymi orzechami włoskimi

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®