Pate z wątróbki


6+ porcje 120 min

Wykwintny pasztet z drobiowych wątróbek, który idealnie połączyć z konfiturą z cebuli lub sosem cebulowym.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1kg oczyszczonej, wątróbki drobiowej ( wątróbkę należy wymoczyć w mleku przez kilkanaście godzin w lodówce)
  • olej do smażenia
  • gałązki tymianku
  • 50ml brandy lub koniaku
  • 1 biała, duża cebula pokrojona drobno
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 8 żółtej jaj
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Wymoczoną i osuszoną wątróbkę usmażyć na brązowo na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. W trakcie smażenia podlać ją alkoholem – brandy lub koniakiem. Dodać listki świeżego tymianku aby wątróbka je "przytuliła".
  2. Przełożyć usmażoną wątróbkę do naczynia głównego robota.
  3. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę cukru, dodać masło i usmażyć na powstałym karmelu cebulę na złoto-brązowy kolor. Dodać usmażoną cebulę do naczynia miksującego do wątróbki.
  4. Całość zmiksować na wysokich obrotach na gładki mus dodając po jednym żółtku przez otwór w pokrywie - 5 minut , prędkość 5-6.
  5. Mus musi być gładki (w razie potrzeby miksować go dłużej). Podczas miksowania można zamieszać mus w naczyniu miksującym czarną łopatką doprawiając go w międzyczasie solą i pieprzem.
  6. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni.
  7. Prostokątną formę do pieczenia (około 24x30) natłuścić masłem i obsypać bułką tartą. Z naczynia głównego przełożyć mus do formy.
  8. Mus z wątróbki piec przez około 1,5h. Wystudzić i podawać z sosem cebulowym (nasz przepis) lub konfiturą z czerwonej cebuli (przepis poniżej).

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®