Pasta z pieczonego bakłażana


6+ porcje 50 min

Dodatek do pieczywa i przekąska sama w sobie o posmaku Orientu, z dodatkiem pasty sezamowej, kolendry i sumaku (opcjonalnie).

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej – tahiny
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżka oliwy
  • opcjonalnie: sól, mielona kolendra, szczypta sumaku, ziarenka granatu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażana nakłuć widelcem z każdej strony i piec na blasze wyłożonej papierem przez 20 minut.
  2. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i obrać ze skóry.
  3. Wystudzonego bakłażana zmiksować z czosnkiem i pastą sezamową w robocie - 10 sekund, prędkość 4.
  4. Dodać jogurt, sól , pół łyżeczki mielonej kolendry, szczyptę sumaku i całość wymieszać - 10 sekund, prędkość 2.
  5. Pastę przełożyć do miseczki i posypać ziarenkami granatu.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®