Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Pasta z pieczonego bakłażana
6+ porcje 50 min
Dodatek do pieczywa i przekąska sama w sobie o posmaku Orientu, z dodatkiem pasty sezamowej, kolendry i sumaku (opcjonalnie).
Pobierz przepis
Składniki
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty sezamowej – tahiny
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- łyżka oliwy
- opcjonalnie: sól, mielona kolendra, szczypta sumaku, ziarenka granatu
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażana nakłuć widelcem z każdej strony i piec na blasze wyłożonej papierem przez 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić i obrać ze skóry.
- Wystudzonego bakłażana zmiksować z czosnkiem i pastą sezamową w robocie - 10 sekund, prędkość 4.
- Dodać jogurt, sól , pół łyżeczki mielonej kolendry, szczyptę sumaku i całość wymieszać - 10 sekund, prędkość 2.
- Pastę przełożyć do miseczki i posypać ziarenkami granatu.