Pasta sezamowa tahini


4 porcje 15 min

Tahini to pasta, którą przygotowuje się z nasion sezamu. Jest to podstawowy składnik do zrobienia hummusu, ale też taką pastę wykorzystać można do różnych deserów i koktajli.

Pobierz przepis

Składniki

  • 150 g ziaren sezamu

Przygotowanie

  1. Na średnio rozgrzaną patelnię wsypać ziarna sezamu. Uprażyć je na złoty kolor. Sezam podczas prażenia nie może się przypalić, wtedy pasta tahini stanie się gorzka.
  2. Następnie przesypać je do kielicha blendera. Założyć pokrywę, ustawić blender gotujący manualnie- czas 1 minuta, prędkość 5.
  3. Po skończonej pracy zdjąć pokrywkę, zgarnąć sezam ze ścianek kielicha, ponownie założyć pokrywę, ustawić czas 1 minuta- prędkość 5.
  4. Czynność tą powtórzyć około 6-7 razy.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®