Orientalny kurczak w panierce w sosie pomarańczowym


4 porcje 30 minut

Orientalny kurczak w panierce w towarzystwie sosu pomarańczowego

Pobierz przepis

Składniki

  • "Składniki na kurczaka w panierce:
  • 1000 g piersi z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 220 ml wody
  • 500 ml oleju (do smażenia)
  • Składniki na sos:
  • 30 g oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżki suszonych płatków chilli
  • 280 g dżemu pomarańczowego
  • 60 ml octu ryżowego
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 10 g skórki pomarańczowej
  • 20 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej, rozpuszczonej w 120 ml wody
  • 20 ml oleju sezamowego
  • Do dekoracji:
  • 60 g prażonego białego sezamu
  • 3 szczypiorki, drobno posiekane
  • 20 g czarnego sezamu"

Przygotowanie

  1. W misce umieść 1000 g piersi z kurczaka, 1 łyżeczkę soli czosnkowej i 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść 2 jajka, 100 g mąki, 100 g skrobi kukurydzianej, 10 g proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę drobnej soli i 220 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Wymieszaj.
  4. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Wymieszaj.
  6. Wylej mieszankę na przygotowanego kurczaka i dobrze wymieszaj szpatułką.
  7. Rozgrzej na patelni nieprzywierającej 500 g oleju i smaż kawałki kurczaka, aż staną się złociste, cały czas mieszając. Wyjmij i umieść na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  8. "Wyczyść kielich do gotowania. Umieść w nim 30 g oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżki drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżki suszonych płatków chilli, 280 g dżemu pomarańczowego, 60 g octu ryżowego, 250 g soku pomarańczowego, 10 g skórki pomarańczowej i 20 g sosu sojowego. Zamknij pokrywę kielicha."
  9. Smaż saute.
  10. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha, dodaj rozpuszczoną skrobię kukurydzianą i 20 g oleju sezamowego. Zamknij pokrywę kielicha.
  11. Smaż saute.
  12. Przełóż panierowanego kurczaka do głębokiego naczynia do podawania i polej gorącym sosem pomarańczowym. Dokładnie wymieszaj szpatułką, aby sos równomiernie pokrył kurczaka.
  13. Posyp uprażonymi białymi nasionami sezamu, czarnymi nasionami sezamu i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®