Orientalny krem z marchewki i batata


4 porcje 36 min

Oryginalna zupa na bazie orientalnego bulionu wg autorskiego przepisu Sylwii Chrzanowskiej.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 pokrojony w kostkę słodki ziemniak – batat
  • 4 szt. obranych i pokrojonych grubo marchewek
  • mały kawałek czerwonej papryczki chilli
  • 1 mała cebula ( pokrojona w kostkę, możesz również rozdrobnić ją w robocie )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego, obranego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki azjatyckiej pasty curry ( żółtej ) lub 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1 l bulionu orientalnego lub warzywnego
  • świeża kolendra
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W naczyniu miksującym umieść pokrojone marchewki, batat, cebulę, czosnek, imbir i chilli. Wlej olej i dodaj pastę curry.
  2. ikona_czas

    6 min

  3. Wlej bulion i całość gotuj
  4. ikona_czas

    30 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    2

  5. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Zupę zmiksuj pulsacyjnie na gładki krem .
  6. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    turbo

  7. Podawaj krem ze świeżą kolendrą i olejem sezamowym, jeśli lubisz…

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®