Oliwa z ziołami


6+ porcje 10 min

Mając młody, świeży czosnek i oliwę można przygotować smakowy dodatek do sałatek, pizzy oraz makaronu – oliwę smakową. Taką oliwę delikatnie podgrzewamy w robocie, szczelnie zamykamy i możemy cieszyć się aromatycznym zapachem ziół, kiedy tylko chcemy jej użyć.

Pobierz przepis

Składniki

  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili ( drobno posiekana )
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 300 ml oliwy

Przygotowanie

  1. Czosnek i chili rozdrabniamy w robocie razem z kilkoma łyżeczkami oliwy - 10 sekund, predkość 5.
  2. Wlewamy oliwę i całość podgrzewamy - 5 minut, 45 stopni, prędkość 1-2.
  3. Gotowa oliwę wlewamy do słoiczka lub czystej butelki, dodajemy świeży tymianek i rozmaryn i zakręcamy.
  4. Gotową oliwę należy zużyć w przeciagu 2 tygodni.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®