Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Nuggetsy z kurczaka z popcornem
3 porcje 1 godzina
Idealna propozycja dla małych niejadków
Pobierz przepis
Składniki
- 50 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta mielonego pieprzu
- 50 g solonego popcornu
- 50 g lekko czerstwego chleba, w kawałkach
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej, dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 50 g oliwy z oliwek
- 200 g śmietany 18%
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 3 kromki chleba tostowego bez skórki, porwane na kawałki
- 90 g serka śmietankowego
- 50 ml mleka
- woda do zwilżania rąk
- olej roślinny do smażenia"
Przygotowanie
- W misce umieść 50 g mąki i 1 1/2 łyżeczki papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
- W misce umieść 50 g mąki i 1 1/2 łyżeczki papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw. Przygotuj drugą miskę, wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść 50 g solonego popcornu i 50 g czerstwego chleba. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Przełóż do trzeciej miski i odstaw. W kielichu umieść kolendrę, 30 g soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z limonki, 50 g oliwy z oliwek i 200 g śmietany. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Przełóż do miski i odstaw. W kielichu do gotowania umieść 300 g piersi z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku, 3 kromki chleba, 90 g serka śmietankowego i 50 ml mleka. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Przełóż do miski.
- Zwilżonymi rękami kurczaka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (około 28 sztuk) i spłaszcz je w kształt nuggetsów . Najpierw obtocz w misce z przyprawioną mąką, potem w misce z roztrzepanymi jajkami, a na końcu w misce z bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni i smaż nuggetsy na złoty kolor. Odsącz na papierowych ręcznikach.
- Podawaj gorące nuggetsy popcornowe z przygotowanym sosem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!