Nuggetsy z kurczaka z popcornem


3 porcje 1 godzina

Idealna propozycja dla małych niejadków

Pobierz przepis

Składniki

  • 50 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 50 g solonego popcornu
  • 50 g lekko czerstwego chleba, w kawałkach
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej, dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 200 g śmietany 18%
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kromki chleba tostowego bez skórki, porwane na kawałki
  • 90 g serka śmietankowego
  • 50 ml mleka
  • woda do zwilżania rąk
  • olej roślinny do smażenia"

Przygotowanie

  1. W misce umieść 50 g mąki i 1 1/2 łyżeczki papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. W misce umieść 50 g mąki i 1 1/2 łyżeczki papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw. Przygotuj drugą miskę, wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść 50 g solonego popcornu i 50 g czerstwego chleba. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Posiekaj.
  5. Przełóż do trzeciej miski i odstaw. W kielichu umieść kolendrę, 30 g soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z limonki, 50 g oliwy z oliwek i 200 g śmietany. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Przełóż do miski i odstaw. W kielichu do gotowania umieść 300 g piersi z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku, 3 kromki chleba, 90 g serka śmietankowego i 50 ml mleka. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Posiekaj.
  9. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  10. Posiekaj.
  11. Przełóż do miski.
  12. Zwilżonymi rękami kurczaka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (około 28 sztuk) i spłaszcz je w kształt nuggetsów . Najpierw obtocz w misce z przyprawioną mąką, potem w misce z roztrzepanymi jajkami, a na końcu w misce z bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni i smaż nuggetsy na złoty kolor. Odsącz na papierowych ręcznikach.
  13. Podawaj gorące nuggetsy popcornowe z przygotowanym sosem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®